2011. augusztus 9.

Házi ketchup E-nélkül

Ez voltaképpen egy melléktermék-szerűség. Merthogy paradicsompasszírozás közben a héjjal és a maggal együtt bizony elveszik bizonyos paradicsomhús is. Illetve elveszne, ha nem sajnálnám kidobni. Így előkaptam a levesszűrő szitámat, és fakanállal átpasszíroztam a héj alatti paradicsomhúst. Igazán sűrű lett....

Már régóta birizgálta az agyamat, mennyire lehet bonyolult házilag ketchupot csinálni. Az összetétel alapján nem, de az arányok....

A másik, ami zavart, hogy: egyrészről van benne paradicsomsűrítmény. Meg víz. De keményítő is. Kérdem én, hogy ha egyszer jó a sűrűsége, minek bele vizet tenni, és aztán keményítővel visszasűríteni? Jah, hogy így olcsóbb, és nem elhanyagolhatóan a textúrája is alkalmasabbá teszi "vigyorik" rajzolására a szendvicsen... A keményítő miatt viszont kell bele a tartósítószer, mert minél többet tartalmaz ebből a cuccból egy étel, annál romlandóbb. Emiatt dobtam ki egyszer 8 üveg sk. kukoricabefőttet 1-2 éve, mert a keményítő miatt megforrt.

Hát most ezeket mind kihagytam. Úgyamúgy a ketchup meglepő módon kínai találmány. Ugyanakkor Amerikából hozták Európába Kolombuszék a paradicsomot. Itt is látszik, hogy a kínaiak hamarabb tudták, hogy a Föld gömbölyű :)).

Hozzávalók:

- ~ 8 dl átpasszírozott paradicsomsűrítmény
- 4 nagy bazsalikomlevél
- 1 kis babérlevél
- 1 ek 20%-os ételecet
- 2 tk só
- 6 tk cukor

Elkészítés:

A paradicsompürét feltesszük főni.  Egészben hagyjuk a zöldfűszereket, úgy könnyebb lesz kihalászni. Hozzáadjuk a sót és a cukrot. Fontos erről a kettőről tudni, hogy nem gyengén hatnak egymásra. Vagyis: ha több sót teszünk bele, félelmetes mennyiségű cukrot elnyel, mégsem érezzük édesnek. Ha viszont a só egy részét kiváltjuk pl. bazsalikommal, ami szintén sós ízhatást kölcsönöz, kevesebb cukorral megússzuk,  mint ami a boltiban van.
Fél óráig főzzük a paradicsompürét, az ecetet ekkor öntsük hozzá. Anyukámtól azt tanultam ugyanis, hogy az ecetes főzőlében nem puhul tovább a zöldség. És mivel itt a paradicsomrostokat azért szeretnék szétfőzni, hagyjuk a végére a rostok fixálását.



Sterilizált (mikróban, sütőben vagy forró vízben fertőtlenített) üvegekbe töltjük (a bébiételes üvegek erre a célra igen alkalmasak), lezárjuk, dunsztba tesszük.

...


A nagyobbik Gasztromanó másnap megkóstolta. (Róla tudni kell, hogy szülőbosszantásként mindig, mindenből a boltira szavaz.) Rám néz, gyanakodva kérdi: mi ez? Olyan paradicsomos... Mire én: ketchup. Ízlik? Mire ő: kicsit finom... Te csináltad, vagy bolti? Majd úgy kellett kiragadni a kezéből az üveget, hogy ne tolja be az egészet :D

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése