2012. augusztus 27.

Virágok a konyhában - rózsalekvár levendulával és konyakkal

Virágok a konyhában - Double Delight, levendula és Exupery
Ezzel simán az őrületbe kergetem az Embert :) - mármint a rózsa- és levendula iránti gasztronómiai- és kertészeti csodálatommal. Valóban: a levendulás ételek fogyasztása közben felsejlik egy kis szappan-feeling, ebben igaza lehet, de akkor is: a rózsa és a levendula nagyon jó párost alkotnak lekvárban, szószban és nem utolsó sorban fagyiban.

Nem vagyok nagy spíler a rózsázásban, 2 éve indult el valami, jelenleg 34 tő van össze-vissza 4 fajtából, és pár négyzetméter levendula illatozik az udvaron. A 4 fajta megtanított arra, hogy a rózsák nemcsak illatukban, de ízükben is különböznek, az epresen lágytól az elviselhetetlenül keserűig széles az ízpaletta.

Mivel az alapos sziromöblítés maximum a bogarakat szedi le, kizárólag permetmentes, zártkertű (=masszív gépjárműforgalomtól elzárt) virágok szirmait érdemes használni - kóstolás után. Bármilyen hülyén is hangzik-látszik, de érdemes a rózsák szirmát megkóstolni befőzés előtt. Ugyanis ami "nyersen" keserű, örökre az is marad, nincs az a cukor-méz adag, ami ezt elnyomja.

Ennek fényében annyi tapasztalatot tudok csak megosztani, hogy az erősen illatos fajták általában alkalmasak. A szép szinesek pedig szépek üvegbe zárva.

A levendula stabil alap, nem is kell belőle sok, sőt, ha akad otthon leszitált levendulás cukor, el is lehet hagyni.

Korábban próbáltam egyéb gyümölcs nélküli, kizárólagosan rózsából készített lekvárt készíteni, és a Petit Prince-szel próbálkoztam, ami keserű. A Double delight és az Exupery fajták viszont illatosan és rózsaszínesek is, így ez maradt meg tuti tippnek.
Utána jött, hogy legyen almapép-alap, az a biztos, meg a konyak. Mert ahol ez a kettő együtt van, nagy baj nem lehet... :)


Hozzávalók:

- 1 kg alma
- 800 gramm cukor
- 20-25 szál levendula virága (~8-10 ek)
- 2 dl konyak
 - 50 szál rózsa

Elkészítés:

Szirmozás - gyerekjáték :) - Dorci és az Exupery
 1. az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és a cukorral pépesre főzzük.

2. a rózsákat közben leszirmozzuk, ami mehet kézzel, vagy ollóval is, majd alaposan leöblítjük őket. A levendulákról a virágokat ledörzsöljük.

3. az almákat botmixerrel lezúzzuk, hozzáöntjük a konyakot és a virágokat. A sterilitás kedvéért 10-15 percig forraljuk, közben az üvegeket is kimossuk és forró vízben sterilen tartjuk. Ennyi hozzávalóból kb. 10 db 2 dl-s üvegnyi lesz.

4. forrón a forró üvegekbe töltjük, fejreállítjuk őket, és dunsztba tesszük legalább egy napra.


Felcimkézve, horgolt csészealátéttel vagy mutatósabb szalvétával a tetején klassz gasztroajándék - egyrészt, mert nincs másik hülye, aki ilyet csinál magának, másrészt, mert virágos ajándékot adni mindig kedves dolog.

Saját felhasználásra: a szirmok miatt nem igazán kenhető, így vagy mixerrel szét kell csapatni szószokhoz, fagyihoz, vagy pl. rozskenyérpirítóshoz kanalasan adagolható.

Ajándék5letnek sem rosszak

2 megjegyzés :

  1. Ditke
    Köszi majd a nyáron elkészítettem.
    Konyakot rumaromával lecserélném.
    Vélemény?

    VálaszTörlés
  2. Drága Eszter!
    Konyakaromával is érdemes lehet megpróbálni, de teljesen el is hagyható a konyak belőle :)

    VálaszTörlés