2013. január 9.

Gesztenyés (=nembaj)pulykamell őzgerincben sütve


 A gesztenye és a pulyka jó barátok. Karácsonykor :). Évről-évre eljátszottam a bármivel töltött bármilyen hús játékot a "felszúrós" módszerrel. Utána megpróbáltam beleszuszakolni minél több töltést a karajba, pulykamellbe, miegymásba. Aztán "sokat akar a szarka"-Ditke varrással és kismillió hústűvel igyekezett a töltést benntartani. Ami mégiscsak kijött sülés közben, mert a hús, szerencsétlenje, összefele megy sülés közben. A töltés meg kifolyik, megsül, összekeni a husit...

Most karácsony előtt tesztsütöttem ezt a variációt. Szeretem. Nyugis, finom, és jól néz ki. A trükk az őzgerincforma, no, meg a szeletelt bacon, ami vizuális mankó egyrészről, és nem engedi kiszáradni a töltésre alkalmas (kevéssé zsíros) húsokat. Szilveszterre is megcsináltam, büszkén tálalnám vendégeinknek, ezzel a felvezetéssel: "Gesztenyével töltött..." - mire Maci: "Nem baj...". Mintha mentegetőzésre reagálna :)) Valóban nem túl paleo kaja, de nem baj. Ez lesz a fantázianév is: nembajpulyka :).

Hozzávalók (6 személyre):

- 60 dkg pulykamellfilé
- 25 dkg szeletelt bacon
- 1,5 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 tojás
- 3 szelet, szikkasztott rozsos kenyér
- kevés tej az áztatáshoz
- 15 dkg trappista sajt felszelve
- só, bors

Elkészítés:

1. a húst felszeljük, kiklopfoljuk. A fokhagymákat megpucoljuk, klopfolóval szétzúzzuk, a 1,5 dl tejbe tesszük. A hússzeleteket egy mély tálba tesszük úgy, hogy minden két szelet közé öntsünk a fokhagymás tejből. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk.

2. a szikkadt rozskenyérszeleteket egy tálba tesszük, amiben éppen elférnek. Annyi tejet öntünk rá, hogy a kenyér mindenhol tejes legyen, de ne álljon benne. 15-20 percig hagyjuk állni.

3. elkészítjük a tölteléket: a gesztenyemasszát a tojással, mokkáskanálnyi sóval és ízlás szerinti őrölt borssal áttörjük. A kenyeret a tejtől kinyomkodjuk, szétszedjük, a botmixer poharába tesszük, és a gesztenyével együtt pépesítjük.

4. a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Közben egy őzgerincformát (nekem szilikonformám van, tökéletesen megfelel) kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy a forma minden oldalán hagyjuk a szeleteket 10 cm-re túllógni - ezekkel a túllógó részekkel "takarjuk" majd be a húst.

5. a tejtől lecsöpögtetjük a hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk. A bacon-nel bélelt formába tesszük a hússzeleteket ügyelve arra, hogy mindenhol fedjen, sehol ne legyen túl vastag, és a bacon-höz hasonlóan mindenhol túllógjon. Elrendezzük a sajtszeleteket is a forma alján.

6. a gesztenyés masszát belesimítjuk a húsos formába. Ráhajtjuk először a húsokat, majd a bacon-t.

7. a sütőben 1 órán át sütjük. Sok leve lesz, ezt az egy óra elteltével leöntjük, és visszatesszük a sütőbe további fél órára.

8. a formát kivesszük a sütőből, egy nagy tálat (amin tálalni fogjuk) ráteszünk, és gyors mozdulattal ráborítjuk. Ha a bacon nem sült meg esetleg szép pirosasra, 200 fokos sütőbe további 5-10 perce még visszatehetjük, szétesni nem fog.

9. ha kihűlt, teljesen hibátlanul szelhető. Hidegtálakhoz aszpikolva vagy anélkül, Pannonhalmi Pinot Noir-val kellemes óévbúcsúztató volt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése